Minister De Jonge volgende week aan tafel bij formatiegesprekken

Foto: ANP

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schuift volgende week maandag aan bij de formatiegesprekken. ’s Ochtends praat hij met de secondanten van de partijen en informateurs Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66).

De Jonge zal met de onderhandelaars praten over de coronabestrijding, melden ingewijden. Het gaat dan om de aanpak op de kortere termijn, maar mogelijk ook op de langere.

Later in de middag komen de partijleiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie er weer bij. Dan is De Jonge niet meer aanwezig. Dit is in lijn met de huidige werkwijze in de formatie, waarin een grotere rol is weggelegd voor secondanten Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66), Pieter Heerma (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie).

De formatie gaat nu naar een fase van “verdieping en uitwerking”, zei Koolmees afgelopen maandag op een persconferentie. De afgelopen weken zijn “alle belangrijke onderwerpen” minstens een keer aan bod gekomen. Vanaf deze week worden enkele daarvan verder uitgewerkt in deelgroepen en niet tijdens de formele gesprekken zoals die afgelopen weken werden gehouden.

Verder staan er ook weer langere onderhandelingssessies op de agenda. Volgende week praten de onderhandelaars op drie achtereenvolgende dagen met elkaar op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. De week erna wordt twee dagen gesproken op het Groningse provinciehuis.

Reacties