Turkije dreigt ambassadeur van Nederland en anderen uit te wijzen

Foto: ANP

Turkije dreigt de Nederlandse ambassadeur en die van negen andere landen uit te wijzen in een hoogopgelopen rel over een gevangen Turkse activist. Volgens Turkse media uitte de Turkse president Erdogan het dreigement tegen verslaggevers.

Hij zou de minister van Buitenlandse Zaken hebben gezegd “dat we het ons niet kunnen veroorloven” deze ambassadeurs in Turkije te hebben, zo citeren de media Erdogan. De president reageerde op de oproep van Nederland, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en andere landen om de gedetineerde zakenman en filantroop Osman Kavala vrij te laten. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken had die verklaring al “onacceptabel” genoemd. De ambassadeurs van de landen waren eerder deze week al op het matje geroepen.

Kavala zit inmiddels vier jaar in de gevangenis. Vorig jaar werd hij, na een eis van levenslang, vrijgesproken van het financieren van protesten in Istanbul in 2013. Er volgde direct een aanklacht voor betrokkenheid bij de verijdelde coup in 2016.

Reacties