Koninklijke opening Frida Kahlo-expo in Assen

Foto: ANP

Koningin Máxima opent donderdagmiddag in het Drents Museum in Assen de tentoonstelling ‘Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo’.

De tentoonstelling in Assen omvat schilderijen en kleding, beschilderde korsetten en sieraden van Frida Kahlo (1907-1954). Het zijn bruiklenen van het Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo. Beide musea bevinden zich in Mexico-Stad.

Museo Dolores Olmeda

Dolores Olmedo (1908-2002) was een vriendin en ook de erfgename van kunstenaar Diego Rivera, de man van Kahlo. Museo Dolores Olmedo heeft de grootste collectie met werk van Frida Kahlo ter wereld en stelt nu zijn hele collectie beschikbaar, aldus het museum in Assen.

Museo Frida Kahlo

Het Museo Frida Kahlo is Kahlo’s vroegere woonhuis. Persoonlijke spullen komen onder meer uit de badkamer. Diego Rivera sloeg ze daar na haar overlijden op en deed de deur op slot. Lang na zijn dood werd er een soort tijdcapsule aangetroffen. Onder de vondsten waren korsetten en protheses van de gehandicapte kunstenares en ook bijvoorbeeld lipsticks. Ze kleurde haar lippen vuurrood, wat ook te zien is op zelfportretten.

Het is voor het eerst dat deze twee collecties bij elkaar in één tentoonstelling worden samengebracht.

Tweede expo Frida Kahlo

De expo in Assen is de tweede expo in korte tijd in ons land over de kunst en het leven van de Mexicaanse. In het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen was er recent nog een expositie over haar en haar man: ‘Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution’. Die trok ruim 77.000 bezoekers.

Meet Frida

Frida Kahlo had veel tegenslag in haar leven. Met name een ernstig tramongeluk bezorgde haar veel ellende. Pijn en emoties verwerkte ze in haar kunst. Omdat ze niet erg mobiel was, schilderde ze ook vaak zichzelf. Ze houdt de gemoederen in Nederland al langer bezig. Zo maakte choreografe Annabelle Lopez Ochoa eerder een voorstelling over haar voor Het Nationale Ballet.

De tentoonstelling in Assen duurt tot en met 27 maart. In Assen zijn nu 42 kunstwerken van haar te zien, 28 schilderijen en 14 werken op papier. In de Abdijkerk van het museum wordt de film ‘Meet Frida’ gedraaid.

Reacties