Philips voelt problemen in toeleveringsketen

Foto: ANP

Philips had het afgelopen kwartaal last van de wereldwijde problemen in de toeleveringsketen. Daarnaast kampt het zorgtechnologiebedrijf nog steeds met een grote terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur. De omzet van Philips daalde daardoor in het derde kwartaal.

Volgens topman Frans van Houten leidden de “verhevigde wereldwijde problemen in de toeleveringsketen, zoals het tekort aan elektronische componenten” ertoe dat het langer duurt voordat Philips orders kan vullen. Hij verwacht dat de “tegenwind in het vierde kwartaal zal aanhouden”.

Philips is het afgelopen kwartaal in de Verenigde Staten begonnen met het repareren en vervangen van zijn apparaten tegen slaapapneu. In totaal gaat het om 3 tot 4 miljoen apparaten. Philips heeft in totaal 500 miljoen euro opzij gezet voor de kwestie. In het derde kwartaal werd geen extra geld opzij gezet.

De terugroepactie betreft beademingsapparatuur voor thuisgebruik door apneupatiënten. Het schuim dat in de apparaten zit om geluid te dempen kan gevaarlijk zijn. Niet alleen kan dat in kleine deeltjes breken, maar ook kan het bepaalde chemicaliën afgeven, bijvoorbeeld na contact met bepaalde schoonmaakmiddelen.

Daarnaast heeft Philips tienduizenden beademingsapparaten van ziekenhuizen teruggeroepen, in een andere kwestie. Volgens een melding van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) kan die apparatuur ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en leiden tot verwondingen of zelfs overlijden.

De omzet van de tak Connected Care daalde met ruim een derde. Dat komt mede doordat in het derde kwartaal van vorig jaar nog werd geprofiteerd van de gestegen vraag naar beademingsapparatuur vanwege de coronapandemie.

Op vergelijkbare basis zakte de omzet van Philips met 8 procent naar 4,2 miljard euro, tegen 4,4 miljard euro een jaar eerder. In het cijfer van vorig jaar is de verkochte tak voor huishoudelijke apparatuur ook niet meegeteld. De verkoop van die divisie werd dit kwartaal afgerond.

Het technologieconcern maakte afgelopen voorjaar bekend de tak die onder andere koffiezetapparaten, strijkijzers en stofzuigers maakt te verkopen aan de Chinese investeerder Hillhouse Capital. Philips houdt na onder meer belastingen zo’n 2,5 miljard euro over aan de deal. Daardoor wordt de nettowinst van het zorgtechnologiebedrijf dit kwartaal flink beïnvloed. De winst steeg van 340 miljoen euro naar bijna 3 miljard euro.

Reacties