Randstad waarschuwt dat personeelstekorten economie kunnen raken

Foto: ANP

De krapte op de arbeidsmarkt kan de economische groei van Nederland gaan raken. Daarom is het dringend nodig dat er wat aan de personeelstekorten in bijvoorbeeld het onderwijs, de techniek en de zorg wordt gedaan. Dat vindt topman Jacques van den Broek van uitzendconcern Randstad, die donderdag zijn vertrek bij de onderneming aankondigde.

De Randstad-baas benadrukt dat hij de huidige problemen op de arbeidsmarkt al jaren zag aankomen. En de tekorten zouden alleen maar verder kunnen toenemen. Dat komt omdat miljoenen Nederlanders de arbeidsmarkt volgens Van den Broek de komende jaren zullen verlaten omdat ze met pensioen gaan. Hij denkt dat er minder nieuwe mensen voor in de plaats gaan komen.

Dat betekent dat Nederland meer moet halen uit mensen die aan het werk kunnen, concludeert de topman die hierin kansen ziet voor Randstad. Het bedrijf is naar eigen zeggen gespecialiseerd in het matchen van werkzoekenden en bedrijven die om arbeidskrachten zitten te springen. Van den Broek herhaalt een eerder pleidooi dat uitzenders, gemeenten en uitkeringsinstantie UWV hun data naast elkaar moeten leggen. Met die gegevens kan een beter beeld ontstaan waar de vraag zit en waar het aanbod. Vervolgens moeten werkzoekenden dan individuele begeleiding krijgen.

Randstad profiteert de laatste tijd juist van de ontstane situatie. Met het herstel van de economie en de krapte op de arbeidsmarkt trekt de vraag naar uitzendkrachten duidelijk aan. Dat merkt Randstad met name in de webwinkelbranche. De omzet van het bedrijf liep afgelopen kwartaal op tot het hoogste niveau ooit en de winst verdubbelde bijna ten opzichte een jaar geleden. Van den Broek staat al sinds 2014 aan het roer van het bedrijf. Hij geeft aan dat hij “op zijn hoogtepunt” wil stoppen. Daarom zal hij in maart volgend jaar een stap terug doen. Zijn opvolger wordt Sander van ’t Noordende, die jarenlang werkte voor organisatieadviesbureau Accenture.

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam eerder op de dag naar voren dat de werkloosheid in Nederland zich op een zeer laag niveau bevindt, ondanks dat Nederland de coronacrisis achter de rug heeft. Het UWV merkte daarbij op dat het aantal WW-uitkeringen al maanden terugloopt. “Nog steeds merken we de effecten van de aantrekkende economie en de versoepelingen van de coronamaatregelen”, verklaart arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV. Vooral het aantal uitkeringen aan jongeren uit de horeca is volgens Witjes sterk afgenomen.

Reacties