PostNL en moederbedrijf Thuisbezorgd zakken op rood Damrak

Foto: ANP

Post- en pakketbezorger PostNL en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway behoorden maandag tot de grote verliezers op het Damrak. PostNL verlaagde zijn winstverwachting vanwege de extra onzekerheid en prijsstijgingen door de oorlog in Oekraïne en coronalockdowns in China. Just Eat Takeaway, de eigenaar van Thuisbezorgd, staat al enige tijd onder druk na kritiek van aandeelhouders en bereikte zijn laagste koers ooit.

De Europese beurzen bleven daarbij in de greep van de inflatievrees. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1 procent lager op 675,40 punten, na een verlies van 2 procent op vrijdag. De MidKap zakte 1,4 procent tot 988,44 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,2 procent.

In de MidKap raakte PostNL 13 procent kwijt na een tegenvallende kwartaalupdate. Volgens het bedrijf is er sinds de oorlog in Oekraïne sprake van druk op de pakketvolumes en hoger dan verwachte kosten. Topvrouw Herna Verhagen kon verder niets nieuws zeggen over de vermeende misstanden bij de Belgische tak van het bedrijf. Er zou daar onder meer te jong personeel worden ingezet. Verhagen herhaalde dat het “iets is wat ons heel erg raakt” en zei zich niet in de berichten te herkennen.

Just Eat Takeaway (min 5,2 procent) sloot de rij in de AEX. Zorgtechnologieconcern Philips volgde met een verlies van 4,5 procent. Ook de chipbedrijven ASMI, ASML en Besi stonden in de staartgroep met minnen tot 4 procent. In Frankfurt verloor de Duitse chipfabrikant Infineon 3,8 procent ondanks een verhoging van de omzetverwachting. Betaalbedrijf Adyen en verzekeraar Aegon gingen aan kop bij de Amsterdamse hoofdfondsen, met plussen tot 1,1 procent.

DSM verloor 1,9 procent. Het Oostenrijkse olie- en gasconcern OMV maakte bekend mee te doen aan de tweede ronde van de veiling van de materialentak die door DSM afgelopen september in de etalage werd gezet.

Koffieconcern JDE Peet’s won dik 1 procent. De eigenaar van Douwe Egberts heeft voor 500 miljoen euro aan eigen aandelen ingekocht van aandeelhouder Mondelez International. Arcadis daalde 0,7 procent. Het advies- en ingenieursbureau heeft een opdracht gekregen van de Amerikaanse onderneming Wallbox, die een nieuwe fabriek voor laadpalen bouwt in Texas. Wallbox produceert slimme laadsystemen voor voertuigen, zoals oplaadpunten die aan een muur bevestigd kunnen worden.

De euro was 1,0528 dollar waard, tegen 1,0582 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,9 procent minder op 107,69 dollar. Brent-olie werd 1,6 procent goedkoper op 110,56 dollar per vat.

Reacties