Drie genomineerden strijden om Nipkowschijf

Foto: ANP

Even tot hier, Nieuwsuur en de documentairereeks Srebrenica – De Machteloze missie van Dutchbat maken donderdagmiddag kans op de Zilveren Nipkowschijf. De prestigieuze televisieprijs wordt vanaf 16.00 uur uitgereikt via een livestream. De nominaties voor de Zilveren Reissmicrofoon worden tegelijkertijd bekendgemaakt.

De tv-critici en mediajournalisten waarderen het satirische nieuwsprogramma Even tot hier (BNNVARA) wegens de “altijd geestige, zeer muzikale en soms snoeiharde satire” van cabaretiers Niels van der Laan en Jeroen Woe.

De documentairereeks Srebrenica – De Machteloze missie van Dutchbat (BNNVARA) van maker Coen Verbraak slaagt er volgens de juryleden in “de kijker het gevoel te geven heel dichtbij de dramatische gebeurtenissen op de compound van de vaak onmachtige Nederlandse soldaten te komen”. Het programma verscheen vorig jaar juli, 25 jaar na de val van Srebrenica.

Nieuwsuur (NOS-NTR) wordt geroemd om de lijsttrekkersdebatten tijdens de afgelopen verkiezingen. “De grote journalistieke kwaliteit die Nieuwsuur al jaren kenmerkt, werd het afgelopen jaar opgestuwd tot grote hoogten”, aldus het juryrapport.

De Nipkowschijf wordt sinds 1961 jaarlijks uitgereikt aan het volgens een vakjury beste televisieprogramma van het jaar. De jury bestaat dit keer uit onder meer televisierecensenten Renate van der Bas (Trouw), Arjen Fortuin (NRC), Bernice Breure (De Telegraaf) en Angela de Jong (Algemeen Dagblad).

Brieven aan Andalusië (VPRO), Stuk (VPRO) en De Luizenmoeder (AVRO/TROS) wonnen de prijs de afgelopen jaren.

Het Sinterklaasjournaal van de NTR kwam eind mei al als winnaar uit de bus voor de Ere Zilveren Nipkowschijf. De maatschappelijke invloed in de Zwarte Pietendiscussie en de verslaggeving tijdens de coronacrisis waren volgens de jury doorslaggevend. Eerder wonnen Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw en André van Duin de prijs.

Reacties