Exposities in gemeentehuis en de nieuwe Dialoog

Foto:

[ERMELO] In het gemeentehuis en de nieuwe Dialoog komt ruimte voor wisselende kunstexposities. In beide gebouwen gaat het om twee locaties die hiervoor geschikt zijn. In het gemeentehuis is vanaf 1 juni te exposeren, in het nieuwe multifunctionele centrum zodra dit gereed is. 

Hiermee wordt invulling gegeven aan een verzoek vanuit de cultuursector. Daar leeft al lang de vraag of in het gemeentehuis geen wisselende kunstexposities kunnen worden gehouden. Door de verbouwing, beperkingen als gevolg van de corona maatregelen en de bouw van de nieuwe Dialoog was die vraag tot nu toe onbeantwoord gebleven.

Door het open karakter en het gebruik van veel glas in beide gebouwen is echter simpelweg maar een beperkt aantal wanden in beide gebouwen geschikt om kunst op te hangen. Door het college van burgemeester en wethouders zijn wel voorwaarden gesteld die moeten voorkomen dat discriminerende uitingen in het gemeentehuis worden opgehangen.

Daarnaast zijn ook praktische zaken geregeld, zodat het voor iedereen duidelijk is wie bijvoorbeeld de schade aan tentoongestelde kunstwerken moet vergoeden of schade aan het gebouw. De exposities zijn straks te bezoeken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis en de nieuwe Dialoog. 

De gemeente zelf gaat geen actieve rol vervullen als het gaat om het promoten of bekendmaken van de exposities. Het is aan de exposanten zelf daaraan invulling te geven. De kosten voor de gemeente blijven ook beperkt tot duizend euro om een geschikt ophangsysteem aan te brengen.

Het gaat om de inrichting van mini-exposities van schilderijen of foto’s voor minimaal zes en maximaal acht weken. Het college van burgemeester en wethouders wil lokale kunstenaars hiermee de mogelijkheid bieden hun kunst op een laagdrempelige wijze te tonen. Maar ook de sfeer in de eigen gebouwen verhogen.

Wijnand Kooijmans

Reacties