Gemeentelijke trouwceremonie 10,1 procent duurder dan voor coronapandemie, Haarlem duurst van regio

Foto:

[REGIO] Trouwen in het gemeentehuis is dit jaar opnieuw duurder geworden. Koppels betalen 10,1 procent meer om doordeweeks het jawoord te geven dan in 2019 voor de corona-uitbraak. Dit en meer blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl naar de gemeentelijke trouwkosten in 2022. In de Haarlemse regio blijken de kosten voor een bruiloft nogal uiteen te lopen. 

In de provincie Flevoland is de sterkste stijging te zien (+22,7 procent). De minst sterke toename was in Zeeland. Hier is trouwen in het gemeentehuis momenteel 4,9 procent duurder dan voor de coronacrisis. De provincie Noord-Holland zit daar met een stijging van 9,1 procent tussenin. Gemiddeld betalen koppels in deze provincie 457,56 euro om elkaar op het gemeentehuis het jawoord te geven. In de provincie Utrecht betalen bruidsparen gemiddeld het meest om het jawoord te geven: 473,45 euro voor een bruiloft die niet in het weekend plaatsvindt.

GROTE VERSCHILLEN Gemeenten hanteren een grote variatie aan tarieven. Zo kan een bruidspaar doordeweeks in het Zeeuwse Noord-Beveland het jawoord geven voor gemiddeld 155 euro, terwijl een Delfts bruidspaar dat op zondag wil trouwen 2.139 euro moet afdragen aan de gemeente – bijna veertien keer zoveel. In de Haarlemse regio lopen de tarieven nogal uiteen. Wie doordeweeks wil trouwen, kan dat het beste in Velsen doen. Daar kost het 359,95 euro om elkaar op het gemeentehuis het jawoord te geven. In Heemstede kost dat 427,80 euro, in Zandvoort 482,75 euro en in Bloemendaal 484 euro. Haarlem is veruit het duurst met 754,50 euro. Opvallend is dat de prijzen in Heemsteden en Bloemendaal op vrijdag (flink) omhoog gaan. Wie op deze dag wil trouwen, betaalt in Heemstede 454,35 euro en in Bloemendaal 726 euro.

ZATERDAG De verschillen tussen trouwtarieven voor een zaterdagse bruiloft liggen nog verder uit elkaar dan voor een doordeweekse ceremonie. Het voordeligste jawoord op zaterdag wordt gegeven in Simpelveld (Limburg), voor 218 euro. In de Haarlemse regio moet echter een stuk dieper in de buidel getast worden. Een bruiloft op deze dag kost in Haarlem 1014,50 euro. Dat is nog goedkoop vergeleken met Zandvoort en Heemstede, waar respectievelijk 1110,85 en 1122,55 euro gevraagd wordt. Trouwen op zaterdag is het duurst in Bloemendaal: 1320,60 euro. In Velsen is het niet mogelijk om op zaterdag te trouwen. Overigens kan het nog duurder, want in Heemstede is het ook mogelijk om op zondag te trouwen. Daar moet het bruidspaar dan wel 1.592,45 euro voor neertellen. 

Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl noemt de verschillen opvallend: “Dat de ceremonietarieven zo van elkaar verschillen is eigenlijk best gek, want we hebben bij iedere gemeente alleen gekeken naar dezelfde ceremonie, met een uitgebreide toespraak van een trouwambtenaar. Een paar jaar geleden hebben we hier ook al onderzoek naar gedaan en zijn er zelfs Kamervragen over gesteld. Het verbaast mij dat hier nog steeds niets mee gedaan is.”

Reacties