Wijkse haven en jachthaven Lunenburg redden het nog prima ondanks lage waterstand

Foto:

[WIJK BIJ DUURSTEDE] Wat doen de lage waterstanden in de rivieren met het lokale watertoerisme en wat betekent dit voor schepen die de Wijkse haven en jachthaven Lunenburg willen aandoen? Tot op dit moment gaat alles goed en hebben Lek en Nederrijn voldoende diepgang voor de pleziervaart en zijn de havens goed bereikbaar. Ook de veerpont vaart nog uit. 

door Kuun Jenniskens

Bij jachthaven Lunenburg staat het water inmiddels 1,5 meter lager dan normaal. Toch geeft dat nog geen problemen. Door de drijvende steigers kunnen boten makkelijk blijven aanleggen. Een woordvoerder van de jachthaven: ,,Alles is nog begaanbaar. Het is juist extra druk omdat onze jachthaven nog goed bereikbaar is – wat niet geldt voor alle havens in Nederland.” Er kan ook nog leuk worden gevaren.

Jachthaven Lunenburg verwacht wel problemen te krijgen als het water verder zakt, en dan vooral met de kleinere boten, die dicht bij de kant liggen en dan  mogelijk droog komen te vallen.

SCHEPEN KUNNEN HAVEN BINNEN LOPEN Ook de havenmeester van de Wijkse haven zegt dat alle schepen nog binnen kunnen komen – dat geldt ook voor grote schepen en de beurtschepen. ,,Het is gewoon druk”, aldus de havenmeester. ,,Alle drijvende steigers liggen vol. Bij de vaste steigers leggen nu alleen hoge schepen aan, door hun hoogte kunnen zij zonder problemen aan wal.” De haven heeft op dit moment een diepgang van 2 tot 2,5 meter. 

De rivier is nog prima te bevaren, aldus de havenmeester. Toeristen varen bijvoorbeeld nog naar het eiland van Maurik. 

VEERPONT Ook de veerpont kan momenteel haar dienstregeling uitvoeren, maar er gelden wel beperkingen voor zware voertuigen (boven de 5 ton) bij het veer op de route Beusichem – Wijk bij Duurstede.

RIVIERWATER BLIJFT ZAKKEN Rijkswaterstaat laat weten dat de aanvoer van rivierwater in de Rijn bij Lobith is afgenomen en gedaald naar 780 m3/s. Dit zal al snel verder dalen richting 750 m3/s, wat uitzonderlijk laag is voor de zomerperiode. Ook de aanvoer van rivierwater in de Maas is gedaald tot 25 m3/s en zal verder dalen. Door het uitblijven van neerslag en de tropische temperaturen van deze dagen zal de droogte aanhouden. Na het weekend zal het neerslagtekort naar verwachting minder hard stijgen of gelijk blijven. In de Nederland zal er begin volgende week waarschijnlijk regen vallen, maar of dat voldoende is? Een serieuze oplossing zou meer regenval zijn in het stroomgebied van de Rijn in Europa.  

Reacties