Olympische vlam voor Winterspelen Beijing in Olympia ontstoken

Foto: ANP

De olympische vlam voor de Winterspelen van Beijing van volgend jaar is maandag in het Griekse Olympia ontstoken. Vanwege de coronamaatregelen gebeurde dat in het bijzijn van slechts enkele genodigden, onder wie Thomas Bach, de Duitse voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Volgens de Griekse televisie werden rond de ceremonie drie demonstranten opgepakt die met een spandoek protesteerden tegen de Spelen in Beijing. China wordt ervan beschuldigd de mensenrechten te schenden, met name tegen minderheden zoals de Oeigoeren. Mensenrechtenorganisaties noemen de autonome regios’s Xinjang, Tibet en Hongkong als probleemgebieden. “No genocide Games”, viel op het in beslag genomen spandoek te lezen.

Bach sprak alleen maar enthousiaste woorden over het gastland. “De Winterspelen van Beijing zullen de mensen in China verbinden met de wereld en China’s ambitie tot leven brengen 300 miljoen mensen in contact te brengen met ijs- en sneeuwsporten. Het zal de wintersporten voor altijd veranderen”, zei de Duitser.

Vanwege corona is er op Griekse bodem ook geen massale estafettetocht met de fakkel. Die wordt naar Athene getransporteerd en dinsdag in het oud-olympisch stadion van de Griekse hoofdstad, Panathinaiko, overgedragen aan de Chinese organisatoren. Woensdag is er dan een welkomstceremonie in Beijing, waarna de vlam aanvankelijk te bewonderen zal zijn in de Beijing Olympic Tower. Daarna volgt een tournee. Kort voor de Spelen start een estafettetocht, waarover de organisatie zich nog beraadt.

De Winterspelen vinden plaats van 4 tot en met 20 februari.

Reacties