Olympische vlam overgedragen aan organisatiecomité Spelen Beijing

Foto: ANP

De olympische vlam voor de Winterspelen van Beijing van volgend jaar is dinsdag in de Griekse hoofdstad Athene overgedragen aan het Chinese organisatiecomité. De ceremonie vond plaats in het oud-olympisch stadion, Panathinaiko, waar in 1896 de eerste moderne Olympische Spelen werden gehouden.

Vanwege de coronapandemie waren maar weinig gasten aanwezig bij de ceremonie, die werd uitgezonden door de Griekse staatstelevisie. De olympische vlam was een dag eerder in het Griekse Olympia ontstoken. Door de coronamaatregelen was er ook geen fakkeltocht in Griekenland. De vlam bleef een nacht op de Akropolis in Athene voordat die werd overhandigd aan de organisatoren van de Spelen van Beijing.

De Griekse voorzitter van het Grieks olympisch comité Spyros Capralos gaf de vlam aan Yu Zaiqing, de vice-voorzitter van het Chinees olympisch comité en van Beijing 2022. “De olympische vlam zal nu naar de Chinese Muur reizen en langs andere delen van China en zo het licht van vrede en vriendschap brengen”, zei Yu.

Eerder dinsdag hadden activisten er bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op aangedrongen om de Winterspelen uit te stellen, omdat China volgens hen genocide pleegt tegen minderheden zoals de Oeigoeren en de Tibetanen. Volgens de Griekse televisie werden tijdens de ceremonie van maandag drie demonstranten opgepakt die met een spandoek protesteerden tegen de Spelen in Beijing. “No genocide Games”, viel op het in beslag genomen spandoek te lezen.

Woensdag is er een welkomstceremonie in Beijing, waarna de vlam aanvankelijk te bewonderen zal zijn in de Beijing Olympic Tower. Daarna volgt een tournee. Kort voor de Spelen start een estafettetocht, waarover de organisatie zich nog beraadt. De Winterspelen vinden plaats van 4 tot en met 20 februari.

Reacties