Volleybalsters beginnen WK met soepele zege in Arnhem op Kenia

Foto: ANP

De Nederlandse volleybalsters zijn het WK in eigen land begonnen met een soepele zege op Kenia. Oranje versloeg de nummer 2 van Afrika in het Arnhemse Gelredome in drie sets: 25-11 25-17 25-11. Nederland organiseert het WK samen met Polen, dat eerder op de avond in het stadion van Vitesse de openingswedstrijd tegen Kroatië met 3-1 won (25-19 21-25 25-23 25-15).

De grasmat in de Gelredome is naar buiten gereden en heeft plaatsgemaakt voor drie volleybalvelden. Oranje begon het WK op het hoofdveld, waar op de tribunes plek is voor ruim 9000 toeschouwers. Langs de twee andere velden kunnen zo’n 4500 mensen zitten. Rotterdam huisvest in Ahoy wedstrijden uit de tweede ronde van het WK, Apeldoorn in Omnisport de eindfase van het WK met uiteindelijk de finale op 15 oktober. Aan het toernooi doen 24 landen mee.

De Nederlandse volleybalsters, die vier jaar geleden op het WK in Japan als vierde eindigden, hopen met een verjongde ploeg in ieder geval de kwartfinales te halen. De ploeg van bondscoach Avital Selinger had in de eerste groepswedstrijd zoals verwacht weinig problemen met Kenia. Het Afrikaanse team nam zowel in de eerste als tweede set wel een voorsprong van 3-0, maar Oranje herpakte zich steeds snel. In de derde set hadden de volleybalsters van Oranje vanaf het begin het initiatief.

Aanvoerster Anne Buijs zorgde voor 15 punten, Nika Daalderop haalde 14 punten binnen. Celeste Plak sloeg 11 punten binnen. “We waren in het begin een beetje nerveus”, zei Buijs. “Maar toen we eenmaal gingen, gingen we echt. We willen de fans blij maken en ze vermaken met goed volleybal. Onze ambities zijn groot, dit is de eerste stap. Ik ben heel blij met hoe we dat gedaan hebben. Bijna iedereen heeft speeltijd gekregen en is zo gelijk onderdeel van het toernooi. Iedereen heeft ervan kunnen proeven hoe het is op het centercourt, met al die mensen en dat lawaai. De sfeer is geweldig.”

De ploeg van Selinger speelt zondag tegen Kameroen, de kampioen van Afrika. Daarna volgen komende week groepswedstrijden tegen Puerto Rico (woensdag), België (vrijdag) en Italië (zondag). De eerste vier landen van de vier poules plaatsen zich voor de tweede ronde.

Reacties